Tässä ovat vuoden 2021 sankarikoirat – pelastivat kymmeniä ihmishenkiä uroteoillaan

Koira on ihmisen paras ystävä.

Mutta sen lisäksi koirat myös kykenevät uskomattoman sankarillisiin tekoihin – ne voivat löytää kadonneita, varoittaa lähestyvästä vaarasta ja haistaa sairauksia.

Onkin enemmän kuin sopivaa, että kuluneen vuoden sankarikoirat saavat niille kuuluvaa tunnususta Sankarikoiran arvonimen muodossa.

Kennelliitto myönsi tänä vuonna Sankarikoiran arvon 22 koiralle. Lisäksi 21 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä.

Sankarikoiran arvon voi Kennelliiton sivujen mukaan saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Tässä artikeelissa kerromme kolmesta Sankarikoirasta, muiden urotöistä voit lukea liiton sivuilta.

Maisa pelasti ojaan kaatuneen miehen

Kuva: Maisan omistaja/Kennelliitto

Näin Kennelliiton sivuilla kerrotaan Maisan urotyöstä:

Husky Maisa löysi eksyneen miehen. Maisa lähti omistajansa kanssa normaaliin tapaan iltalenkille. Ulkona lunta ja pakkastakin oli noin -10 astetta. Yhtäkkiä Maisa halusi mennä tien toiselle puolelle eikä suostunut liikkumaan eteenpäin. Maisa juoksi suoraan ojanpenkalle, jossa ei vaikuttanut aluksi olevan mitään erityistä, mutta tarkemmin katsottuaan omistaja huomasi hangesta pilkottavat kengänkärjet. Vanhahko, sisävaatteissa ollut mies oli kaatunut ojaan eikä ollut päässyt omin voimin ylös. Omistajan autettua mies ylös ojasta selvisi, että mies oli ollut matkalla läheiseen hoitokotiin, mutta oli erehtynyt suunnasta. Maisan omistaja saattoi miehen yhdessä Maisan kanssa perille asti, jossa heitä vastaan tuli hoitaja, joka oli juuri soittamassa viranomaisille kadonneesta henkilöstä. Maisan tarkan havainnoinnin ja päättäväisyyden ansiosta mies löytyi ajoissa ja hän pääsi hoitoon.

Wiivi pelasti omistajansa tukehtumiselta

Kuva: Wiivin omistaja/Kennelliitto

Viisas Wiivi pelasti toisen omistajansa tukehtumiselta. Näin Kennelliiton sivuilla kerrotaan sen urotyöstä:

Saksanpaimenkoira Wiivi pelasti omistajansa. Wiivin toinen omistajista oli mennyt jo nukkumaan toisen jäädessä vielä katsomaan televisiota. Wiivi tuli hätääntyneenä hereillä olleen omistajansa luokse. He menivät katsomaan mikä oli hätänä ja löysivät toisen omistajan makuuhuoneesta haukkoen henkeä. Hänellä oli mennyt jotain väärään kurkkuun eikä saanut hengitettyä. Oli pienestä kiinni, ettei hän menettänyt tajuntaansa. Wiivin valppaan toiminnan ansiosta omistajalle saatiin apua ajoissa.

Putte pelasti perheen tulipalolta

Kuva: Riina Koljonen/Kennelliitto

Neuvokas Putte sai pelasti perikisiantamattomuudellaan talon ja sen asukit. Kennelliiton sivuilla kuvataan tapahtumia seruaavasti:

Valkoinen länsiylämaanterrieri Putte havaitsi alkaneen palon. Putte herätti omistajansa normaalia aiemmin aamulla rapsuttamalla voimakkaasti tassullaan. Asunnon sisällä oli vähäistä savun hajua, mutta kaikki oli kunnossa. Ikkunastakaan ei näkynyt mitään poikkeavaa. Hän lähti Puten kanssa ulos, jos Puten olikin tarve päästä tekemään tarpeensa. Putte lähti normaalista poiketen vetämään voimakkaasti talon taakse metsätielle päin. Omistaja antoi lopulta periksi ja lähti Puten perään. Talon taakse päästyään he huomasivat savun hajun lähteen. Rivitalon päätyhuoneiston terassi oli tulessa. Omistaja kutsui palokunnan paikalle ja herätti talon asukkaat. Palo saatiin sammutettua ennen kuin se levisi taloon asti. Putte pelasti toiminnallaan talon ja sisällä nukkuneen perheen palolta.

Lämpimät onnittelut kaikille Sankarikoirille, niiden omistajille ja etenkin kaikille, jotka niiden ansiosta pelastuivat!

Jaa tämä inspiroiva artikkeli myös ystävillesi!