Mikko Meriahven sai seuraajan, joka rakastaa valkosipulia ja Käärijää: ”Laittoi vauhtia kaveriin”

Sea Life sai viime vuoden lopulla Mikko Meriahvenelle seuraajan, 8-lonkeroisen jättiläistursaan.

tursas
Kuva: Hanna-Sofia Jauhiainen

Sea Life on saanut uuden asukkaan. Kyseinen jättiläistursas muutti Suomeen Kanadasta, Vancouverinsaarelta.

Tursas elää 8-9 asteisessa vedessä ja sen tankissa on tavanomainen meren suolapitoisuus. Tursas elää luonnossa jopa 1500 metrin syvyydessä ja tästä syystä myös Sea Lifessa asustelevan tursaan tankki on hämärä.

Moni muistaa tursaan edeltäjän, Mikko Meriahvenen, jonka kanssa elämä oli joskus jopa turhankin jännittävää. Mikko nimittäin söi muun muassa pulloharjan, jonka seurauksena sen altaasta jouduttiin pumppaamaan 15 tonnia merivettä pois.

Mikko Meriahven kuoli keväällä 2023, ja suruajan jälkeen tilalle muutti uusi asukas.

Tämä kyseinen yksilö on hieman ujo, eikä sen kanssa ainakaan vielä ole sattunut sen kummempia kommelluksia.

Sea Life kuraattori Emilia Friman kertoo, että tursaiden persoonallisuuksissa on yksilöllisiä eroja.

– Jotkut ovat räyhäkkäämpiä ja heti kiipeämässä altaasta ulos. Tällä yksilöllä on kestänyt hieman pidempään lämmetä uuteen kotiinsa. Nyt se on alkanut kuitenkin vähitellen rohkaistua, Friman kertoo.

tursas
Tursaalle syötetään muun muassa valkosipulimarinoituja katkarapuja. Ne tarjoillaan katkarapuliemen sisään jäädytettynä. Kuva: Hanna-Sofia Jauhiainen

Herkuttelee valkosipulikatkaravuilla

Tursaat syövät luonnossa rapuja, simpukoita, etanoita, pieniä kaloja ja toisia tursaita, mutta tämä kyseinen tursas on ihastunut erityisesti valkosipulikatkarapuihin.

– Meressä ei hirveästi ole valkosipulia saatavilla, niin tuntuu kyllä tykkäävän, Friman nauraa.

Kuraattori kertoo myös, että eläimille halutaan usein tarjota erilaisia virikkeitä eläintarhoissa ja akvaarioissa. Tästä syystä niille esimerkiksi soitetaan silloin tällöin musiikkia.

– Klassinen musiikki on sellainen, että monet eläimet tuntuvat tykkäävän siitä. Tursaallekin on kokeiltu soittaa erilaista musiikkia, ja se lähti liikkeelle. Käärijä varsinkin laittoi vauhtia kaveriin, Friman paljastaa.

Uskomusten mukaan tursaat osaavat myös ennustaa. Kuuluisin tällainen tapaus oli Paul-niminen tursas, joka ennusti kaikkiaan 12:n jalkapallo-ottelun lopputuloksen oikein.

Onko Sea Lifen tursaalta vielä pyydetty ennustuksia?

– Ei ole vielä, mutta eiköhän tässä jotain keksitä. Se on kivaa touhuttavaa tursaalle, kun saa jotain tuollaisia pulmia ratkottavaksi.

Koska uusi asukas on vielä toistaiseksi nimetön, Sea Life on pyytänyt asiakkaiden apua lonkeroveijarin nimeämisessä. Voittaja pääsee viettämään päivän akvaristien apuna tursaan hoitajana.