Onnellisia uutisia itämerennorpasta – synnytti ensimmäistä kertaa keinopesään

Itämerennorppa on ensimmäistä kertaa hyväksynyt pesimispaikakseen keinopesän ja synnyttänyt sinne kuutin kevättalven aikana.

Turun ammattikorkeakoulu kertoo tiedotteessaan, että itämerennorppa on hyväksynyt ensimmäistä kertaa keinotekoisen pesimispaikan. Se synnytti sinne kuutin kevättalvella.

Emo ja poikanen viettivät keinopesällä yli kuukauden.

Lue myös:

Viime vuoden marras-joulukuun aikana Saaristomereen asennettiin yhteensä 13 keinopesää.

Huhtikuussa tehty tarkastuskäynti tuotti iloisen yllätyksen Turun AMK:n tutkijoille, kun yhdestä pesästä löytyi runsaasti vaaleaa kuuttikarvaa. Riistakamerat olivat myös tallentaneet pesän edustalta vastasyntyneen kuutin ja sitä imettävän emon.

– Keinopesäkokeilun onnistuminen näin nopeasti oli todella positiivinen yllätys. Ennen tätä kevättä maalle syntyneistä kuuteista oli Saaristomereltä vain muutama havainto, joten meillä ei ollut käytännössä ollenkaan ennakkotietoa missä ja minkälaisiin ympäristöihin norpat synnyttävät jäättöminä talvina, kenttä­tutkimuksista vastaava Turun AMK:n asiantuntija Jussi Laaksonlaita toteaa tiedotteessa.

Nämä keinopesät eivät olleet ainoita laatuaan, vaan samankaltaisia keinopesiä on tehty saimaannorppia varten jo aikiasemmin.

– Nyt on todistettu, että myös itämerennorppa hyväksyy pesintäänsä keinotekoisen rakenteen.

itämerennorppa
Kuva: Turun AMK, Seppo Keränen

Ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät jäättömät talvet vaikeuttavat arktisiin olosuhteisiin sopeutuneen itämerennorpan elämää, sillä tavallisesti lajin pesintä tapahtuu merijäähän kaivetuissa pesissä.

Jos jäätä ei ole, joutuvat itämerennorpat synnyttämän maalle, jolloin vastasyntyneet kuutit altistuvat pedoille ja sääolosuhteille.

Saaristomerellä elää nykyisin vain noin 200–300 norppaa. Leutojen talvien vuoksi olosuhteet niiden elinalueilla ovat olleet käytännössä jäättömiä jo pitkään. Keinopesä­kokeilun onnistuminen on merkittävä edistysaskel lajin tulevaisuuden turvaamisessa.

– Tämä on todella huikea onnistuminen. Nyt meillä on käytettävissä mahdollinen konkreettinen suojelukeino itämerennorpan lisääntymis­menestyksen parantamiseksi ja lajin suojelemiseksi eteläisellä Itämerellä, missä uhka lajin häviämiselle on suurin, kertoo Turun AMK:n meriympäristön tutkimus- ja suojeluhankkeita johtava erityisasiantuntija Olli Loisa.