Et kai jätä radiota tai tv:tä koirallesi päälle, kun lähdet ulos? Tutkijat tyrmäävät yleisen tavan

Koiran yksin jättäminen hiljaiseen kotiin voi tuntua kurjalta. Älä kuitenkaan jätä esimerkiksi radiota päälle työpäiväsi ajaksi, tuore tutkimus sanoo.

Kuva: Shutterstock

Moni koiranomistaja jättää lemmikilleen radion päälle lähtiessään itse kotoa. Ajatuksena on, että karvakaveri ei tunne itseään hylätyksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan rauha on kuitenkin koiralle parhaaksi.

Koira saattaa nauttia hiljaisuudesta

Aikaisemmat tutkimukset ovatkin Telegraphin mukaan osoittaneet, että radion tai klassisen musiikin kuuntelu saattaisi rauhoittaa yksin olevaa koiraa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan nelijalkainen perheenjäsenesi saattaisi kuitenkin hälyn sijaan nauttia hiljaisuudesta.

Pohjoisirlantilaisen Belfastin yliopiston Eläinten käyttäytymiskeskuksen johtaja Deborah Wells tutki hiljaisuuden ja taustaäänen vaikutuksia koirien käyttäytymiseen niiden jäädessä yksin.

Tutkimukseen osallistui 60 koiraa, joista jokainen jätettiin kerrallaan yksinään huoneeseen 30 minuutiksi.

Huoneessa oli joko täysin hiljaista tai sitten kaiuttimista soi joko Mozart tai Harry Potter ja viisasten kivi -äänikirja näyttelijä Stephen Fryn lukemana.

Puolen tunnin päästä koirat pääsivät hetkeksi taas kohtaamaan omistajansa. Tämän jälkeen ne palasivat huoneeseen eri ääniolosuhteeseen.

Koira voi hyötyä enemmän rauhasta tai hiljaisuudesta. Kuva: Shutterstock

Jokainen koira oleili huoneessa siis peräjälkeen kaikissa kolmessa eri asetelmassa.

Velhomaailman seikkailut eivät rauhoita koiria

Tutkijat tarkastelivat muun muassa, kuinka kauan kestää, että koira istuutuu tai menee makuulle sekä kuinka usein se haukkuu tai katselee kaiuttimia.

Tutkijoiden analyysin perusteella kumpikaan äänivaihtoehdoista ei tehnyt koiriin merkittävää vaikutusta, joskin klassinen musiikki rauhoitti koiria marginaalisesti paremmin kuin velhomaailman seikkailut.

– Päädyimme siis siihen tulokseen, että kuulostimulaatiolla joko klassisen musiikin tai äänikirjojen muodossa on hyvinvoinnin kannalta vain vähän etua tilanteissa, joissa koirat erotetaan omistajistaan, Wells kommentoi Telegraphille.

Wellsin mukaan on mahdollista, että koirat hyötyisivätkin enemmän rauhasta ja hiljaisuudesta.

– Täydellisessä maailmassa koira pystyisi itse hallitsemaan ympäristöään ja laittamaan virikkeitä päälle ja pois! Olemme itse asiassa yrittäneet tutkia koirien äänimieltymyksiä, selvittääksemme minkälaisia ”äänimerkkejä” ne haluaisivat kuunnella – mutta se on vielä alkuasteilla, Wells kertoo.

Tuoreen tutkimuksen tulokset ovat kuitenkin ristiriidassa aikaisempien löydösten kanssa, joiden mukaan koirat asettuisivat nopeammin aloilleen kuunnellessaan rauhoittavia ääniä.

Wellsin mukaan syynä voi olla se, että aikaisemmat tutkimukset toteutettiin kenneleissä, jotka ovat yleisestikin ympäristönä melko stressaavia ja meluisia.

Tuoreen tutkimuksen taustahäly taas oli hyvin vähäisää, minkä vuoksi hiljaisuudella saattoi uudessa tutkimuksessa olla samankaltainen vaikutus kuin klassisella musiikilla meluisassa ympäristössä.

Wells muistuttaa, että tutkimuksessa koiria tarkkailtiin hyvin kontrolloidussa ympäristössä kodin ulkopuolella, eikä siinä keskitytty esimerkiksi siihen, miten koirat käyttäytyvät niiden jäädessä yksin kotiin omistajan lähtiessä töihin.

Wells kuitenkin uskoo, että koirat tottuvat kaikenlaisiin kuulostimulaatioihin melko nopeasti, jolloin niiden vaikutukset koiran hyvinvoinnille ovat melko lyhytaikaisia.

– Joskus pelkkä äänimerkin kytkeminen päälle ennen kotoa poistumista, voi toimia myös jonkinlaisena laukaisimena koiralle, joka ahdistuu jäädessään yksin, Wells toteaa.