11 vinkkiä lemmikin viilentämiseen helteillä – ethän tee näitä virheitä?

Helteet ovat hellineet meitä jo hyvän tovin. Moni kuitenkin myös kärsii niistä, eikä vähäisimpänä lemmikit. Näin voit helpottaa koiran tai muiden lemmikkien oloa.

Kuva: Shutterstock

Helteestä kärsivät paitsi ihmiset myös eläimet. CNN listasi, miten lemmikin oloa voi helteillä helpottaa.

Näin helpotat lemmikin oloa helteillä

 1. Älä lenkitä koiraa helteisen päivän kuumimpana hetkenä! Keskipäivällä voi viettää aikaa sisätiloissa rentoutuen. Koirat eivät hikoile samalla tavalla ihmiset, ja liian kuumassa niitä uhkaa ylikuumeneminen ja jopa lämpöhalvaus. Mene lenkille aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja tarjoa vesipullosta juotavaa myös koiralle.
 2. Älä koskaan, ikinä ja mistään syystä jätä koiraa tai muuta eläintä autoon kauppareissun ajaksi. Tämän pitäisi olla jo itsestään selvää! Koiraa ei tule jättää autoon edes ikkunat auki eikä edes pilvisellä säällä – lämpötila autossa nousee joka tapauksessa vaarallisen nopeasti.
 3. Varo kuumaa asfalttia. Kuuma maa voi polttaa koiran tassut. Kokeile kädelläsi maata ennen, kuin lähdette lenkille. Jos maa on sinusta kuuma, koirasi on samaa mieltä. Helteellä voikin olla parempi kävellä metsässä tai nurmikolla.
 4. Kastele ja pakasta matto tai pyyhe. Levitä se sitten koiran makuualustaksi. Viilennysavuksi voi laittaa myös esimerkiksi vedellä täytetyn kylmäkallen sukan sisällä.
 5. Varmista, että eläimellä on koko ajan tarjolla viileää vettä. Vesiastiaan voi tarvittaessa lisätä jääpalan.
 6. Tarkkaile ylikuumenemisen merkkejä. Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat läähätys, apaattisuus, levottomuus, horjahtelu, kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu ja ripuli. Jos huomaat mitään näistä, on toimittava ripeästi: vie koira varjoon ja viilennä sitä esimerkiksi valelemalla viileää vettä koiran nivusiin ja vatsan alueelle.
 7. Älä anna koiralle ihmisten jäätelöä. Siinä on koiralle liikaa sokeria eikä ihmisjäätelö muutenkaan ole paras herkku koiralle. Voit tarjota lemmikillesi sille tarkoitettua jäätelöä tai jäädyttää esimerkiksi maksalaatikkoa tai nakkeja pakastimessa hellepäiviä ajatellen.
 8. Uiminen virkistää kuumana päivänä. Jos koira ei halua uida, pelkkä vedessä seisoskelu voi viilentää. Jos vedessä on sinilevää, älä anna missään nimessä koiran mennä veteen tai juoda sitä.
 9. Koiran turkkia ei helteelläkään välttämättä kannata trimmata. Vaikka helposti ajatellaan turkin olevan tukala, karvalla on paitsi lämmittävä myös viilentävä tehtävä. Se, kannattaako turkkia leikata, riippuukin koiran rodusta ja turkin laadusta.
 10. Muista myös pikkueläimet! Älä jätä esimerkiksi gerbiilin häkkiä tai liskon terraariota suoraan auringonvaloon. Tarjoa lemmikeille lajista riippumatta varjoa: esimerkiksi häkin suojaksi voi asettaa kostean, viileän pyyhkeen. Voit myös jäädyttää pullollisen vettä ja asettaa sen häkin viereen ulkoseinään kiinni – näin pullo hohkaa viileyttä häkkiin, mutta paleltumavaaraa ei ole.
 11. Akvaarioihin on olemassa erityisiä veden jäähdyttimiä. Akvaarioveden lämpötilaa voi laskea poistamalla kansilasit ja sammuttamalla valot. Lasit voi myös korvata verkoilla. Näin veden haihtuminen lisääntyy, mikä viilentää kalojen oloa. Älä kuitenkaan lisää akvaarioon kylmää vettä, jotta veden lämpötila ei äkillisesti romahda!
Kuva: Shutterstock

Jaa tämä lista myös muille lemmikinomistajille! He kiittävät sinua takuulla.