HESY: Toimi näin ilotulitteita pelkäävän lemmikin kanssa: “Tärkeintä on, että kotiväki…”

HESY jakoi vinkit lemmikkien stressittömään uuteenvuoteen.

koira
Lemmikin oloa voi helpottaa rauhoittavalla suihkeella, jota saa apteekista. Kuva: Shutterstock

Uudenvuoden juhlinta on monille iloinen tapahtuma, mutta lemmikeille ilotulitteiden äänet, valot ja jyske voivat aiheuttaa stressiä ja ahdistusta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on laatinut vinkit, miten huolehdit paukkuherkän lemmikkisi hyvinvoinnista vuodenvaihteessa.

Lemmikit

Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää ne sisällä paukkeen aikana. Lemmikkiä ei tule viedä katsomaan ilotulitusta, sillä se voi paniikissa karata. Karanneesta lemmikistä on aina tehtävä katoamisilmoitus löytöeläintalolle.

Paukkuarka lemmikki ei saisi jäädä yksin kotiin. Oloa voi helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen, pitämällä valot päällä ja soittamalla musiikkia. Lemmikille on annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan.

Tärkeintä on, että kotiväki suhtautuu tyynesti paukutteluun ja osoittaa siten kaiken olevan normaalisti. Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta.

Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta, HESY neuvoo.

Hevoset

Erityisen paljon ilotulitteista stressaantuvat saaliseläimiin lukeutuvat hevoset. Siksi hevoset on siirrettävä hyvissä ajoin ennen kello 18:aa sisätiloihin.

Ratsastustalleilla ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila voi tarttua muihin hevosiin.

Peloissaan oleva hevonen voi pyrkiä pakoon karsinastaan ja rynnätä päin seiniä ja hypätä pystyyn.

Varmista siis, että karsinassa ei ole mitään, mihin hevonen voi satuttaa itsensä!

Lisäksi tallissa on suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan. Joskus hevoset saattavat säpsähdellä vielä vuodenvaihdetta seuraavanakin päivänä. Ilotulitus muodostaa siksi riskin myös hevosten kanssa toimiville ihmisille.

Tuotanto- ja luonnoneläimet

Ilotulitteista voivat stressaantua yhtä lailla tuotantoeläimet, joiden pitäjien tulee varmistaa, etteivät eläimet paniikissa vahingoita itseään pitopaikan rakenteisiin tai pääse karkuun laitumelta.

Myös monet luonnoneläimet kärsivät ilotulitteista, joiden pauke ajaa ne yleensä liikkeelle. Ajoteille ajautuneet eläimet voivat aiheuttaa kolaririskin, mikä vaarantaa eläinten lisäksi myös ihmiset.

Paukkeen jälkipyykki

Ilotulitteiden eläinmaailmalle aiheuttama haitta ei pääty paukuttelun loppumiseen. Maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden jäännöksiä, jotka voivat vahingoittaa eläimiä.

Koirat saattavat pureskella ilotulitteiden hylsyjä tai vahingoittaa tassunsa sirpaleisiin tai muihin juhlinnan jäämiin. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa myös laiduntavia eläimiä. Lisäksi raketeista irtoavaa muovia, puukeppejä ja muita jäämiä voi päätyä laitumelta rehun joukkoon ikävin seurauksin.

Näistä syistä HESY toivottaakin mahdollisimman monen viettävän vuoden vaihdettaan ilman ilotulitteita.

Ilotulitetuotteiden jääminen kauppojen myyntipisteille merkitsisi monille lemmikki-, koti- ja luonnoneläimille rauhallisempaa ja turvallisempaa vuodenvaihdetta ja vähentäisi ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.