Joulu on lemmikeille vaarallista aikaa – etenkin näitä tilanteita on syytä varoa

Joulu on taas ovella! Muista kuitenkin nämä eläimille vaaraksi olevat joulunviettoon liittyvät tavat.

Monet joulunviettoon liittyvät tavat voivat olla vaaraksi lemmikkieläimelle, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa tiedotteessa.

Juhlapöydän antimia käsiteltäessä ja kodin joulusisustuksessa on aina mietittävä lemmikin turvallisuutta. Erityisen tärkeää varovaisuus on niissä perheissä, joissa lemmikin kanssa vietetään ensimmäistä yhteistä joulua.

– Olemme listanneet vaaranpaikkoja, jotka tiedostamalla eläimenomistajat voivat vähentää joulunviettoon liittyvää onnettomuusriskiä. Oman mielenrauhansa takia kaikkien lemmikkiperheiden olisi lisäksi hyvä selvittää etukäteen lähimmän joulupyhinäkin päivystävän eläinlääkäriaseman yhteystiedot, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen ohjeistaa.

Koristeet

Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet houkuttelevat etenkin kissoja leikkiin. Jos kissa pureskelee ja nielee hopealankaa, kissan suoli voi tukkeutua, jolloin edessä on kiireellinen leikkaus. Lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää lemmikkiperheissä tai sijoittaa ne lemmikkien ulottumattomiin.

Lahjanarut ja -rusetit on paras korjata heti lahjapakettien avaamisen jälkeen kannelliseen säilöön seuraavaa vuotta varten tai roskakoriin, jonka kansi on tiiviisti kiinni. Muuten uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran tai suolitukoksen.

Lemmikkikodeisa kannattaa suosia ennemmin esimerkiksi pallokoristeita. Kuva: Shutterstock

Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille. Koira tai kissa voi purra tai pudottaa koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin tassua, suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Lumisadepallot tulee sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin. Vaikka niiden sisältämä neste on pääosin vettä, mukana voi olla esimerkiksi glyserolia tai pieni määrä etyleeniglykolia jäätymisenestoon. Ne ovat hyvin myrkyllisiä lemmikeille.

Jouluvalot

Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Johdot tulee suojata tai valot sammuttaa aina paikalta poistuttaessa. Joulukodin voi somistaa myös paristokäyttöisillä LED-valoilla.

Kynttilät on sammutettava aina huoneesta poistuttaessa. Kynttilät kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse, vaikka eläimen kanssa oltaisiinkin samassa huoneessa. Muuten utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä ja turkkinsa ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Joulukuusi

Joulukuusi on syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissatalouksissa joulupuu kannattaa kiinnittää joko seinään tai kattoon, jos suinkin mahdollista, sillä kissa saattaa pitää kuusta mitä mainiompana kiipeilypuuna.

Jotkut kissat myös vihaavat sitrushedelmien tuoksua. Voit kokeilla asetella joulukuusen ympärille mandariineja, se voi estää kissaa haluamasta kuuseen leikkimään! Kuva: Shutterstock

Kissat ja koirat saattavat intoutua syömään kuusenneulasia ja -oksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Tällaiset lemmikit kannattaa pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.

Monet suositut joulukukat, kuten muun muassa hyasintti, amaryllis, lilja ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

Jouluherkut

Monet ihmisten jouluherkut kuten suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat, mantelit sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet ovat haitallisia lemmikeille. Siksi roska-astioiden kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia. Varmista myös, ettei lemmikki pääse tekemään tuttavuutta kinkkuverkon kanssa: se voi lemmikin vatsaan joutuessaan aiheuttaa hyvinkin vakavia ongelmia.

Kinkun ympärillä tuleva verkko voi aiheuttaa pahaa vahinkoa eläimen elimistössä. Kuva: Shutterstock

Jos juhlan yhteydessä on tarjolla alkoholipitoisia juomia, varmista, ettei juomia jää vartioimatta paikkoihin, joissa eläin voi päästä maistamaan niitä.

Joulurauha lemmikeillekin

HESY muistuttaa, että joulukiireen keskellä eläimellekin pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Etenkin arat kanit ja kissat saattavat haluta hakeutua turvaan ja rauhoittumaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen.

– Anna lemmikillesi lahjaksi aikaa. Tarjoa lemmikillesi ylimääräisten herkkujen sijaan iloinen leikkihetki, jonka tempon ja keston lemmikki saa määritellä, Immonen sanoo.