Ilouutisia Pullervolle! Saimaannorppia on nyt neljä kertaa enemmän kuin 40 vuotta sitten

Saimaannorppakanta on kasvanut.

saimaannorppa
Saimaannorppa on vain Suomessa esiintyvä, uhanalainen laji. Kuva: All Over Press

Saimaannorpat ovat suojeltuja ja uhanalaisia eläimiä. Ne ovat norpan alalaji, ja niitä elää vain Suomessa, Saimaan järvialtaissa. Saimaannorppa on Suomen ainoa kotoperäinen nisäkäs.

Metsähallituksella on nyt iloisia uutisia: Saimaannorppakanta on kasvanut 10 yksilöllä!

Saimaalla arvioidaan nyt elävän 430–440 norppaa.

– Norppakannan kasvu on iloinen uutinen. Saimaassa ui hieman yli 100 norppaa, kun WWF aloitti norpan suojelun yli 40 vuotta sitten. Kannan kasvu on osoitus siitä, että luonnonsuojelussa voidaan saavuttaa tuloksia, mutta työ vaatii pitkäjänteisyyttä, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen toteaa WWF:n tiedotteessa.

Luukkosen mukaan on tärkeä huomioida, että myönteisestä kehityksestä huolimatta saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji.

Lue myös: Viidakosta löytyi sukupuuttoon kuolleeksi luultu laji – tutkijat jakoivat hämmästyttävän videon

Ilmastonmuutoksen ohella saimaannorppaa uhkaa ihmisen toiminta. Saimaannorppia kuolee erityisesti vapaa-ajankalastajien verkkoihin.

Verkkokuolemia on pyritty vähentämään verkkokalastuskiellolla, joka on voimassa huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Norppia voi myös auttaa liittymällä WWF:n kummiksi.

– Vaikka voimme iloita kannan kasvusta, meidän on muistettava, ettei saimaannorppa ole turvassa. Tulevaisuudessa etenkin voimistuva ilmastonmuutos on norpalle vaaraksi, sillä se on pesinnässään täysin riippuvainen lumesta ja jäästä.

– Norppakanta on saatava kasvamaan vielä nopeammin lajin tulevaisuuden turvaamiseksi. Jos saimaannorppa häviää Saimaalta, se häviää koko maailmasta.

Norppalivellä lisätty tietoisuutta

WWF on lisännyt tietoisuutta saimaannorppien tilanteesta muun muassa suositulla Norppalivellä, jonka kautta saimaannorppien elämää on voinut seurata vuosittain reaaliajassa.

Livelähetys on avattu perinteisesti keväällä saimaannorppien karvanvaihdon aikaan, jolloin ne nousevat paistattelemaan esimerkiksi rantakiville.

Kansalle on tullut tutuksi muun muassa Pullervo-norppa ja Siiri-norppa, jotka näyttäytyivät myös viime kevään norppalivessä.

Upea uutinen! Pidetään vesistöistä, luonnosta ja ilmastosta huolta, jotta saamme tulevaisuudessakin olla ylpeitä ikiomista Saimaannorpistamme!