Saaristomeren norppalive on täällä – nyt pääset ihastelemaan Itämerennorppien elämää

Saaristomeren Norppalive on täällä taas!

itämerennorppa
Kuva: Turun AMK, Seppo Keränen

Norppalivessä on päästy jo useamman vuoden ajan seuraamaan norppien elämää Suomessa, ja nyt WWF on aloittanut jälleen Saaristomeren norppaliven, jonka pääosassa ovat itämerennorpat.

Lue myös:

Livelähetyksessä kuvattavana on Saaristomerellä sijaitseva luoto, jonne itämerennorpat kokoontuvat keväisin karvanvaihtoon. Parhaimmillaan kameran edessä voi makoilla jopa kymmeniä norppia, WWF kertoo tiedotteessan.

Viime vuoden Saaristomeren norppalive keräsi noin 700 000 katselukertaa.

Kameraa hyödyntävät myös tutkijat, jotka voivat tunnistaa norppayksilöitä videolähetyksestä.

Itämerennorpilla on saimaannorppien tavoin turkissaan yksilöllinen kuviointi, joka on kuin yksilöt toisistaan erottava karvainen sormenjälki. Tutkijoiden tavoitteena on kerätä itämerennorpista samanlainen tunnistuskortisto kuin saimaannorpista.

Tällä hetkellä Saaristomeren itämerennorppapopulaation kooksi arvioidaan 200–300 yksilöä.

Itämerennorppa on lumesta ja jäästä riippuvainen hylje. Sen suurin uhka on sama kuin saimaannorpalla, eli ilmastonmuutos.

– Missään päin maailmaa ei ole pysyvää norppakantaa alueella, joka ei jäädy norpan pesimäaikaan. Käytännössä Saaristomeri kuitenkin jo on sellainen alue, WWF:n Petteri Tolvanen sanoo.

Saaristomeren norppalive on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua. WWF avaa kevään aikana myös rakastetun, perinteisen saimaannorppia seuraavan Norppaliven.

Lisäksi luvassa on aivan uusi, toistaiseksi yllätyksenä pysyvä lähetys.

Katso Saaristomeren norppaliveä tästä.