Nyt kannattaa suunnata Korkeasaareen – autat samalla luonnonvaraisina eläviä lumileopardeja

Korkeasaaren valotapahtumasta ohjataan tuottoa luonnonvaraisena elävien lumileopardien suojeluun.

lumileopardi
Kuva: Annika Sorjonen (2022) Korkeasaari Zoo Helsinki, Finland

Korkeasaari ottaa jo kolmatta kertaa osaa Lux Helsinki -tapahtumaan. Jos siis sinulla vain suinkin on mahdollista, suuntaa yksin, perheen tai ystävien kera Korkeasaareen ihailemaan upeita valotaideteoksia! Teet samalla hyvän työn.

Lux Korkeasaari valoreitti avautui tapaninpäivänä ja sitä pääsee ihastelemaan 8.1.2023 saakka, kerrotaan Korkeasaaren tiedotteessa.

Eläintarha on tapahtuman aikana avoinna päivittäin klo 10-19, sillä valoteokset ovat parhaimmillaan pimeässä. Monet eläimistä menevät unilleen hämärän tullen, joten jos mielit nähdä myös saaren asukkaita, kannattaa paikalle tulla jo valoisaan aikaan, tiedote muistuttaa.

Korkeasaari lumileopardien tukena

Korkeasaaren lumileopardiuros Luxilla ei ole turhaan sama nimi kuin Lux Korkeasaarella – jokaisesta tapahtumaan ostetusta lipusta ja vuosikorttivierailusta ohjataan euro Snow Leopard Trustille luonnonvaraisten lumileopardien suojeluun.

Viime vuonna tapahtumalla kerättiin 30 000 euroa, ja rahoilla tuettiin lajin tutkimusta edistävää GPS-pannotusta ja kameraseurantaa.

Himalajan vuoristoalueilla elävät lumileopardit vetäytyvät ylemmäs rinteille asutuksen, laidunmaiden ja ilmastonmuutoksen ajamina.

Näennäisesti laaja esiintymisalue on todellisuudessa pirstaleinen.

Tutkimuksen avulla saadaan tietoa lumileopardien käyttämistä reviireistä ja kulkureiteistä, mistä on suurta hyötyä niiden suojelussa.

Tällä hetkellä Himalajalla elää kolme GPS-pannoitettua lumileopardia, kaksi naarasta ja yksi uros. Toinen naaraista on aikaisemmin samassa tutkimuksessa seuratun lumileopardin jälkeläinen, tiedotteessa kerrotaan.

Myös Korkeasaaressa on tehty tutkimusta, joka tähtää eläinyksilöiden parempaan tunnistukseen riistakameran kuvista. Korkeasaaren lumileopardit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee.

Kannattaa siis ottaa suunnaksi Korkeasaari jos se vain suinkin on mahdollista!