Riistanvartijat irrottivat yli 2 vuotta hirven kaulassa roikkuneen autonrenkaan

Kanadanhirvi oli vaeltanut ympäri Coloradon osavaltiota autonrengas kaulansa ympärillä jo liki kahden vuoden ajan ennen kuin se saatiin viimein vapautettua.

Tieto onnistuneesta operaatiosta tuli lokakuun alussa, kun riistanvartijat onnistuivat rauhoittamaan eläimen ja poistamaan kaulassa roikkuneen painavan renkaan.

Riistanvartijoina työskentelevät Dawson Swanson ja Scott Murdoch vastasivat kutsuun, kun eräs Pine Junctionin asukas ilmoitti nähneensä rengas kaulassa kulkevan eläimen.

Kyseessä oli sama kanadanhirvi, josta oli tehty ensimmäiset havainnot autonrengas kaulassa jo kaksi vuotta sitten vuonna 2019.

– Onnistuimme vastaamaan nopeasti erään paikallisen asukkaan ilmoitukseen siitä, että hän oli nähnyt uroshirven naapurustossa rengas kaulassaan. Jäljitimme hirven lopulta laumansa luo, johon kuului liki 40 muuta kanadanhirveä, Swanson kertoi CPW:n mukaan.

Uutiskanavan KDVR:n mukaan riistanvartijat olivat yrittäneet jo aiemmin samalla viikolla nukuttaa hirveä auttaakseen tätä, mutta yritys oli epäonnistunut kuten niin monta kertaa aiemminkin tänä vuonna.

Nyt riistanvartijat kuitenkin onnistuivat vihdoin tempussa.

– Nukutusase on kohtalaisen lyhyen kantaman työkalu ja kun ottaa huomioon paljonko hirviä laumassa liikkuu sekä kaiken siinä ympärillä, niin saat olla todella onnekas, jotta edes saat mahdollisuuden yrittää ampua, Swanson kuvailee.

Facebook/Colorado Parks and Wildlife

Sarvet jouduttiin leikkaamaan

Riistanvartijat olivat nopeasti paikalla valmiina toimeen sen jälkeen, kun he saivat osuttua 4,5-vuotiaaseen ja yli 250 kiloa painavaan uroshirveen rauhoitusainetta sisältävällä nuolella.

– Sen (renkaan) irrottaminen oli vaikeaa, Murdoch sanoo ja jatkaa:

– Se ei tosiaankaan ollut helppoa, sillä meidän piti liikuttaa sitä juuri oikeissa asennoissa. Emme voineet leikata rengasta sisällä olevan rautalangan takia. Onneksi hirven kaula mahtui kuitenkin yhä liikkumaan renkaan sisällä melko hyvin.

Pelastajat joutuivat lopulta kuitenkin leikkaamaan urospuolisen kanadanhirven komeat sarvet pois saadakseen renkaan kokonaan irti.

– Tilanne oli haastava ja meidän oli lopulta pakko saada rengas pois keinolla millä hyvänsä.

Facebook/Colorado Parks and Wildlife

Kaksi vuotta kaulassaan autonrengasta kantanut hirvi kuitenkin yllätti pelastajat myös sillä, miten hyvässä kunnossa se oli tilanteeseen nähden.

– Karvat olivat hieman lähteneet hankauksesta ja kaulassa oli yksi ehkä kolikon kokoinen haava, mutta muutoin se vaikutti olevan täysin kunnossa.

Kun rengas saatiin irrotettua riistanvartijat antoivat hirvelle herätyspistoksen ja muutamaa minuuttia myöhemmin se oli jo pystyssä ja jatkoi matkaansa.

Ilman kaulassa roikkuvaa rengasta sen elämä muuttui kerralla huomattavasti helpommaksi, sillä pelkkä renkaan jatkuva kannattelu kaulassa on varmasti ollut raskasta.

– Rengas oli täynnä märkiä neulasia, havuja sekä likaa, jotka olivat täyttäneet koko sen alaosan.

– Kokonaisuudessa rengas oli varmaan noin viiden kilon lisäpaino sen kaulassa.

Katso video tapauksesta tästä:

Upeaa, että kanadanhirvi saatiin pelastettua ja suuri kiitos kaikille näille auttajille.

Ole hyvä ja auta meitä jakamaan tätä, jotta voimme muistuttaa kaikkia siitä, miten vaarallisia ihmisten jätteet ja roskat voivat olla villieläimille.