Vankeudessa 28 vuotta elänyt simpanssi näki taivaan ensimmäistä kertaa – reaktio sulattaa sydämesi

On sydäntä särkevää ajatella, kuinka monet eläimet joutuvat viettämään koko elämänsä vankeina lukkojen takana tietämättä lainkaan, millainen maailma niiden kaltereiden takana on.

Juuri näin tapahtui erään simpanssin kohdalla, joka sai hiljattain ensimmäisen maistiaisen vapaudesta vietettyään koko aiemman elämänsä kaltereiden takana – ja sen reaktio avoimen taivaan näkemiseen onkin nyt saanut miljoonat ihmiset ympäri maailman liikuttumaan kyyneliin.

Kuva: Shutterstock

Vanilla on 28-vuotias simpanssi, joka on viettänyt koko elämänsä tiukasti vankeudessa. Sen elämän ensimmäiset vuodet kuluivat pahamaineisessa tutkimuslaitoksen laboratoriossa New Yorkissa emostaan erotettuna, jotta testien tekeminen olisi helpompaa.

– Se oli karmiva laboratorio ja eläinoikeusaktivistit protestoivat sitä vastaan vuosikymmenten ajan. Jane Goodall kutsui sitä helvetiksi, Save the Chimps -järjestön edustaja Dan Mathwes toteaa New York Postille.

– Simpanssit joutuivat siellä tuijottamaan ruutuja eivätkä koskaan edes nähneet päivänvaloa.

Kuva: Shutterstock

Vanilla siirrettiin myöhemmin koelaboratoriosta suojelualueelle Kalifornian osavaltioon. Vaikka se oli nyt vapaa julmista testeistä, niin sen elämä tai puitteet ympärillä eivät kuitenkaan olleet paljon parempia.

WFLA -kanavan mukaan apinaa pidettiin ketjuissa omassa häkissään, jossa ei ollut lainkaan ruohoa tai muitakaan virikkeitä.

– Se ei ollut koskaan ollut laboratoriohäkin tai autotallin kokoisen aitauksensa ulkopuolella, johon se siirrettiin Kaliforniassa, Save the Chimps -järjestö sanoo.

Viime vuonna Vanilla ja sen sisko Shake siirrettiin Save the Chimps -järjestön suojelualueelle Fort Pierceen Floridaan – ja se tarjosi eläimille uskomattoman maiseman vaihdoksen.

Voittoa tavoittelemattoman eläinsuojelujärjestön jakamalla videolla Vanilla tuijottaa hämmentyneenä suu auki taivaalle nähdessään sen ensimmäistä kertaa ilman esteitä.

Kuvakaappaus

Suojelujärjestö kirjoittaa Vanillan olleen alkuun hyvin pelokas ja jopa haluton astumaan ulos lainkaan, mutta lopulta samaan laumaan kuuluva alfauros Dwight rohkaisi sitä ja antoi Vanillalle halauksen.

Hyvin pian Vanilla olikin jo ulkona ja näki yllään sinisen taivaan, jota se oli kaivannut koko elämänsä ajan. Se ei voinut kuin hämmästellä näkemäänsä.

– Se oli selvästi helpottunut ja hämmentynyt päästyään vihdoin vapauteen, Dan Mathews kuvailee.

Kuvakaappaus

Myöhemmin videolla näkyy, kuinka Vanilla kävelee ympäri hieman yli hehtaarin kokoisella saarella nauttien ruohikosta, raittiista ilmasta sekä kaikista niistä virikkeistä, jotka siltä oltiin evätty koko aiemman elämän ajan.

Rankan alun jälkeen Vanilla-simpanssin elämä vaikuttaisi nyt saaneen selvästi käänteen kohti parempaa. Save the Chimps -järjestön mukaan sekä Vanilla että tämän sisko Shake ”nauttivat säännöllisesti” nyt vapaudestaan alueella ja ovat muodostaneet nopeasti lämpimät siteet alueen muihin simpansseihin.

Kuvakaappaus

– Se tulee hyvin toimeen kaikkien 18 muun simpanssin kanssa alueella ja sillä on erityisen leikkisä suhde lauman alfauros Dwightin kanssa, jolta se varastaa jopa ruokaa, järjestö kertoo.

– Vanillalla on edessään pitkä tulevaisuus: se voi elää täällä vielä hyvin toiset 30 tai 40 vuotta. Se näyttää olevan riemuissaan saatuaan viimein lähempänä luonnontilaa olevan elinalueen. Se nauttii siitä täysin rinnoin.

Katso koskettava video tästä:

Tämä on niin liikuttavaa katsottavaa 🥹❤️ Onneksi Vanilla on viimein päässyt parempaan paikkaan ja saa nauttia edes jonkinlaisesta vapaudesta elämässään.

Jaa tätä koskettavaa tarinaa.