Ethän tee tätä virhettä juhannuksena? Riskinä tuhoisat seuraukset

Luonnonsuojelujärjestö Birdlife Suomi muistuttaa kaikkia juhannusmatkailijoita siitä, että Suomen luonnossa elävät linnut arvostavat kotirauhaa juhannuksenakin.

kokko, linnut
Kuva: Shutterstock

Vaikka sää suosisikin juhannuksena, on tärkeää ottaa huomioon linnustomme pesintärauha esimerkiksi juhannuskokon paikkaa valitessa. Vesillä liikuttaessa lintujen pesintäsaaret ja -luodot tulee jättää rauhaan.

Lue myös:

Juhannus on erityisen aktiivista muninta- ja kuoriutumisaikaa esimerkiksi tiiroille, sorsille, lokeille ja erilaisille kahlaajalinnuille. Lyhytkin rantautuminen pesimäpaikalla voi olla tuhoisaa monelle linnulle, sillä linnunpoikaset jäävät tällöin ilman emonsa suojaa.

Lintuluodolla poltettu juhannuskokko tuhoaa pesimälinnuston käytännössä kokonaan, Birdlife muistuttaa.

Erityisesti pienet, vähäpuustoiset tai puuttomat luodot ovat arvokkaita pesintäpaikkoja saaristomme linnuille. Vaikka luodolla ei näkyisikään pesiä tai linnunpoikasia ulospäin, luodon yllä liihottelevat linnut ovat varma merkki pesinnästä. Tällöin luodolle ei tule nousta, eikä pidä veneillä niin liki saarta, että linnut häiriintyvät.

sorsa
Kuva: Shutterstock

Luonnonsuojelulaki ja lintujen suojelu

Lintujen pesinnän häiritseminen ja pesien vahingoittaminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Orvoilta vaikuttavat linnunpoikaset ja sattumalta löydetyt linnunpesät tulee jättää rauhaan. Birdlife suosittaa, että pesimäpaikat jätetään rauhaan vähintään heinäkuun lopulle asti, jotta linnunpoikaset ehtivät kasvaa ja vahvistua.

Juhannuksen viettäminen luonnon helmassa on monille suomalaisille rakas perinne. On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös luonnon asukkaat, kuten linnut, tarvitsevat rauhaa ja suojelua erityisesti pesimäaikana. Osoitetaan siis kunnioitusta luontoa kohtaan ja nautitaan juhannuksesta ympäristöystävällisesti.

Birdlife Suomen vinkit juhannuksen viettoon luonnossa:

  • Valitse juhannuskokon paikka huolellisesti ja vältä lintujen pesimäalueita.
  • Jätä pesimäsaaret ja -luodot rauhaan vesillä liikkuessa.
  • Vältä turhaa melua ja häiriötä lintujen pesimäalueilla.
  • Muista, että luonnonsuojelulaki kieltää lintujen pesien häiritsemisen ja vahingoittamisen.

Näiden vinkkien avulla voimme kaikki nauttia juhannuksesta luonnon rauhaa kunnioittaen. Hyvää juhannusta kaikille!