ÄLÄ jätä lemmikkiä kesällä autoon – poliisi: “Se on rikos”

Poliisi muistuttaa jälleen tilanteesta, joka on lemmikille hengenvaarallinen.

lemmikki
Kuva: Shutterstock

Kesähelteiden saapuessa jokavuotinen muistutus lemmikkien turvallisuudesta tulee taas ajankohtaiseksi: lemmikkiä ei saa jättää yksin kuumaan autoon.

Lue myös:

Huolimatta vuosien tiedotustyöstä, lemmikkejä joudutaan edelleen pelastamaan kuumista autoista, ja lämpöhalvauksen uhka leijuu niiden yläpuolella.

Lounais-Suomen poliisi hälytystehtävissä

Lounais-Suomen poliisi kertoi maanantaina X-palvelussa saaneensa hälytystehtävän liittyen kuumaan autoon jätettyyn lemmikkiin.

Tapauksessa pitkäkarvainen koiranpentu oli jätetty autoon auringonpaisteeseen, ja poliisin mukaan se läähätti voimakkaasti.

– Vaikka meillä on keinot avata kuuma autosi, älä jätä koiraasi sinne. Se on rikos, poliisi muistutti.

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

SEY Suomen eläinsuojelun varoitukset

Myös SEY Suomen eläinsuojelu on saanut viime päivinä useita ilmoituksia kuumaan autoon jätetyistä koirista. Ilmoituksia on tullut myös koirista, jotka on jätetty parvekkeille suoraan auringonpaahteeseen ilman varjoa.

– Eläinsuojeluilmoitusten määrä lähti kasvuun heti, kun kuuma sää tällä viikolla alkoi. On hätkähdyttävää, että vuosien tiedotustyöstä huolimatta koiria jätetään edelleen kuumaan autoon. Myös kuuma, varjoton parveke on koiranpitopaikkana hengenvaarallinen, ja koiran auttamista vaikeuttaa autoon verrattuna se, että yksityisasuntoon on auttajana mahdotonta päästä, sanoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Eiskop.

Lämpöhalvauksen vaarat

Lämpöhalvaus on vakava uhka koirille, jotka jäävät kuumaan autoon tai muuhun kuumaan tilaan.

Koiran keho ei pysty säätelemään lämpöä yhtä tehokkaasti kuin ihmisen, ja kuuma ympäristö voi aiheuttaa nopeasti hengenvaarallisen tilan. Lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa voimakas läähätys, kuolaaminen, levottomuus, oksentelu ja tajunnan menetys.

Mitä voit tehdä?

Jos näet koiran jätettynä kuumaan autoon, toimi nopeasti:

  1. Yritä löytää auton omistaja läheisistä kaupoista tai julkisista paikoista.
  2. Soita hätänumeroon 112 ja ilmoita tilanteesta.
  3. Jos koira on selvästi hätätilassa, harkitse ikkunan rikkomista koiran pelastamiseksi, mutta huomioi, että tämä on viimeinen keino ja siihen liittyy oikeudellisia riskejä.

Muista myös suojella omaa lemmikkiäsi kuumuudelta:

  • Älä koskaan jätä koiraa yksin autoon, edes varjoisaan paikkaan tai ikkunat hieman auki.
  • Varmista, että koiralla on aina riittävästi vettä saatavilla.
  • Pidä koira varjossa ja rajoita ulkoilua päivän kuumimpina tunteina.
  • Tarjoa viilentymismahdollisuuksia, kuten viileää vettä ja varjoisaa paikkaa lepäilyyn.

Kesän kuumat päivät voivat olla vaarallisia lemmikeille, mutta oikeilla toimenpiteillä voimme suojella heitä lämpöhalvaukselta ja muilta kuumuuden aiheuttamilta terveysongelmilta. Muista vastuullisuus ja huolenpito – lemmikkisi terveys ja hyvinvointi ovat sinun käsissäsi.