Ilouutisia lintubongareille: Suomeen ilmestyi kaksi täysin uutta lintulajia

Suomeen on ilmestynyt kaksi uutta lintulajia, jotka ovat herättäneet suurta kiinnostusta lintuharrastajien keskuudessa.

lintu
Suomeen on ilmestynyt kaksi uutta lintulajia. Kuva: Shutterstock

Birdlife Suomen mukaan Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa on tehty toukokuussa havaintoja lajeista, jotka ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta.

Lue myös: Suomalaisten rakastama Norppalive on taas täällä – mukana myös Pullervo

Havaitut lajit ovat tummajunkko ja eskimohanhi.

Ensimmäinen tummajunkko löydettiin Luodosta

Suomen ensimmäinen tummajunkko (Junco hyemalis) löydettiin Luodon Bosundissa sunnuntaina 19. toukokuuta. Linnun löysi Jonas Björklund.

Tummajunkko on sirkkuleihin kuuluva varpuslintu, jota on aikaisemmin havaittu muissa Pohjoismaissa, mutta ei koskaan Suomessa.

Linnun kerrotaan olleen edelleen paikalla maanantaiaamuna, ja monet lintuharrastajat ovat suuntaamassa alueelle toiveenaan nähdä tämä harvinaisuus omin silmin.

Eskimohanhi havaittu Kuopiossa

Eskimohanhi löydettiin 12. toukokuuta Kuopion Juankoskella.

Pohjois-Kanadassa rengastetun linnun löysi Juha Väätäinen, joka huomasi lintuharrastusretkellään jotain erikoista.

Eskimohanhi on pienikokoinen ja lähes täysin valkoinen hanhilaji, joka pesii Kanadassa sekä Alaskassa ja talvehtii Yhdysvalloissa sekä Meksikossa.

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Laji on havaittu Suomessa aiemminkin, mutta aikaisempien havaintojen uskottiin koskeneen lintutarhoista karanneita yksilöitä. Nyt havaittu eskimohanhi on kuitenkin todettu luonnonvaraiseksi yksilöksi, mikä tekee havainnosta erityisen merkittävän.

Uudet lintulajihavainnot ovat saaneet monet lintuharrastajat liikkeelle, ja alueille odotetaan tulevan runsaasti vierailijoita. Lintuharrastajat ovatkin suositelleet kaikille kiinnostuneille varautumaan kiikareilla ja kameroilla, sekä pitämään etäisyyttä lintuihin niiden rauhoittamiseksi.

Ilmastonmuutoksen mahdollinen vaikutus

On vielä epäselvää, miten ja miksi nämä linnut ovat eksyneet Suomeen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset lintujen muuttoreitteihin ja käyttäytymiseen ovat edelleen tutkimuksen kohteena.

Asiantuntijat pohtivat, että lämpenevä ilmasto saattaa muuttaa lintujen perinteisiä muuttoreittejä ja aiheuttaa yllättäviä havaintoja eri puolilla maailmaa.

Tummajunkon ja eskimohanhien havainnot tuovat toivoa ja innostusta lintuharrastajien yhteisöön, mutta samalla ne muistuttavat meitä siitä, kuinka herkästi tasapainossa oleva luonnon monimuotoisuus voi muuttua.

On tärkeää jatkaa ympäristönsuojelua ja tutkimusta, jotta voimme ymmärtää ja suojella näitä upeita ilmiöitä.