Näin usein lemmikin ruokakulho kuuluu puhdistaa – huono hygienia haitaksi koiran ja ihmisen terveydelle

Lemmikkieläimemme on meille kaikki kaikessa, ja niiden hyvinvointi etusijalla. Tiesitkö, että lemmikkiemme ruokakulhojen desinfiointi on olennaista eläinten terveyden kannalta?

Koiran ruokakupin puhdistus on elintärkeää. Kuva: Shutterstock

Koiran ruokakulhon puhdistaminen on keino ehkäistä lemmikin sairastumista. 

Likainen kulho lisää kontaminaatio- ja tartuntariskiä.

Useimmiten lemmikin ruokakulhoon jää ruokajäämiä, joissa voi piillä infektioita välittäviä patogeeneja.

Lemmikkieläimiä koskevien hygieniasääntöjen noudattaminen on tärkeää, varsinkin jos asut kotona immunosuppressiopotilaan, lasten tai vanhusten kanssa.

Tästä syystä se on tärkeää

Tieteellinen aikakauslehti Plos One julkaisi tulokset koiranomistajien ruokintatapoihin ja hygieniaan perustuvasta tutkimuksesta.

Tutkimuksen tulokset näyttivät selkeästi, kuinka paljon haitalliset vaikutukset vähenivät sillä ryhmällä, joka oli noudattanut hygieniasääntöjä sekä ruoan käsittelyssä, että astioiden puhdistuksessa.

Sama koe korostaa, että altistuminen saastuneelle ruoalle voi vahingoittaa koiran sekä ihmisen terveyttä. Koirien suussa on runsaasti mikrobeja, jotka siirtyvät usein kulhoon, missä ne sitten kerääntyvät ja kasvavat, jos kulhoa ei puhdisteta jatkuvasti.

Veterinary Journal sanoo, että lemmikin sairautta voi olla vaikea huomata, koska lemmikit pyrkivät usein piilottelemaan kipua tai huonovointisuutta. He kannustavat pitämään silmällä seuraavia oireita:

  • Kuume
  • Ripuli
  • Oksentelu
  • Ruokahalun menetys
  • Vähentynyt aktiivisuustaso

Näin usein kulho kuuluu puhdistaa

Koiran ruokakulho tulisi pestä päivittäin.

On suositeltavaa noudattaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) laatimia sääntöjä. Laitos neuvoo meitä ehkäisemään tarttuvia sairauksia puhdistamalla tai desinfioimalla perusteellisesti kaikki pinnat ja esineet, joihin tällainen ruoka on koskenut.

Tätä varten FDA suosittelee koiran ruokakupin pesemistä kuumalla saippuavedellä ja täydentämään puhdistusta pienellä määrällä desinfiointiainetta. He ehdottavat sekoittaa 1 rkl valkaisuainetta 1 litraan vettä.

Kun olet ensin pessyt koiran ruokakulhon saippuavedellä keittiön ulkopuolella, voit pestä sen sitten vielä astianpesukoneessa.

Organisaatio korostaa, että astiaan jääneet ruokajäämät on hävitettävä. Jos haluat säästää ne seuraavaa ateriaa varten, voit peittää ne huolellisesti ja jäähdyttää ne.

FDA kehottaa ihmisiä pesemään kätensä saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan sen jälkeen, kun he ovat tarjoilleet raakaa lihaa ja olleet kosketuksissa mahdollisesti saastuneiden kulhojen ja pintojen kanssa.

Kuva: Shutterstock

Koiran ruokakulhon puhdistaminen

Vältä bakteerien kasvua koirasi ruokakulhossa noudattamalla seuraavia vinkkejä:

  • Käytä vain tiettyä lusikkaa tai ruokakulhoa koiranruoan annosteluun sekä tarjoiluun.
  • Vaihda pesusienet säännöllisesti. Älä käytä samaa pesusientä ihmisten ruokailuvälineiden puhdistukseen.
  • Heitä pois ruokajäämät. Niissä on aina mikro-organismeja, jotka voivat sairastuttaa sinut tai lemmikkisi.
  • Älä käytä samaa pesuallasta kuin käytät ihmisten ruokailuvälineiden puhdistukseen. Tee ainakin ensimmäinen puhdistus toisessa pesualtaassa, sillä näin estetään ristikontaminaatio.
  • Käytä hajusteettomia pesuaineita, jotta eläin ei altistu allergioille. Teollisuuden desinfiointiaineita ei myöskään suositella.
  • Tarkista, ettei kovettunutta ruokaa jää jäljelle. Jos näin on, poista se kuumalla vedellä. Varmista ettei astiaan jää saippuajäämiä.

Paras materiaali kulholle on ruostumaton teräs.

Muovikulhon muovin komponenttien joukossa on bisfenoli A -lisäaine, joka voi päätyä eläimen immuunijärjestelmään. Muovikulhot myös naarmuuntuvat helposti, ja halkeamiin ja naarmuihin bakteerit kiinnittyvät erityisen lujasti.

Keraaminen kulho puolestaan voi vahingoittaa lemmikkiä, jos se rikkoutuu syödessä, tai jos astian reunat ovat terävät.

Todella tärkeää tietoa! Tiesitkö sinä näistä kaikista?